Bulunduğumuz ortamda kaldığımız bir otel odasında, kiraladığımız bir ev, araba, yat gibi özel alanlarımızda gizli kayıt yapan, varlığından habersiz olduğumuz bir kamera veya ses kayıt cihazı var mıdır? Bunları nasıl tespit edebiliriz, siz değerli okurlarımıza nasıl anlatabiliriz bu konuda toplum olarak farkındalığımızı nasıl arttırabiliriz gibi sorulara cevap aramaya devam ediyoruz…

www.teknikelektronikarama.com ailesi olarak: her insanın alabileceği basit tedbirleri sizlerle yaşanmış olay ve haberleri örnek göstererek açıklamaya çalışıyoruz.

Cep telefonlarımız bu iş için üretilmemiş olabilir. Elimizdeki teknolojik imkanlar ve yine bilgimiz dahilinde (tehdidin nasıl çalıştığını bilmekten bahsediyoruz) mevcut ortamda gizli kamera var mı sorusuna 2019 da yayınlanmış bu haber ve önerdikleri yöntem ile devam edelim.

Haber/Yazımız şu şekilde:

Telefonla gizli kameraları tespit etmenin yolları neler?

Airbnb üzerinden konaklama yapan bir aile, kısa süreliğine yaşadıkları evde kötü bir sürprizle karşılaştı. Oturma odasında duman dedektörü olarak bulunan bir gizli kamera!

Airbnb şirketi 2008 yılından beri kullanılan, insanlara kısa süreli tatillerinde uygun fiyatlı konaklama olanakları sağlayan San Francisco merkezli ancak oldukça geniş çaplı bir şirket. Şirket politikasında ve kullanıcılarıyla yaptığı sözleşmelerde ev sahiplerinin misafir kullanıcılar için, kameraların tam olarak konumunu bildiren bir listeyi paylaşmalıdır. Aynı zamanda şirket, açılabilir yataklı bir oturma odası dahil uyku alanlarına ve banyolara gizli kamera yerleştirmesinin yasak olduğunu belirtir. Buna rağmen böyle bir durumla karşılaşmış birçok kişinin bulunması, caydırıcı politikaların yeterli olmadığına ve bir noktaya kadar kendi güvenliğimizi sağlamamız gerektiğine işaret ediyor.

Gizli kameraları nasıl fark edebiliriz?

Akıllı telefonları kullanarak gizli kameraları keşfetmenin iki yolu var. İlki Wi-Fi erişiminin olduğu durumlarda ağa bağlı olan görüntü ve video kaydı bulunan cihazları taramak. Tabi bunun için cihazların yerel ağa bağlı olması gerekiyor. Fing adlı bir uygulama sayesinde, kullandığınız Wi-Fi ağında bulunan diğer cihazları bulabilirsiniz. Uygulamayı kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli.

  1.  Fing uygulaması ile ağa bağlı cihazları listelemek

Fing uygulamasını telefonunuza ya da tabletinize indirdikten sonra Wi-Fi ağına bağlanın. Ardından uygulamayı başlatıp sağ üstteki yenile butonuna dokunarak uygulamanın gerekli izinleri almasını sağlayın.

Uygulama taramayı bitirdikten sonra kamera üreticisi isimleri (Nest, Arlo veya Wyze gibi) veya “IP Kamera” olarak listelenen her şeyi kontrol edin.

Eğer kamera ya da başka herhangi bir cihaz olduğunu anlamadığınız bağlantılar varsa bunların IP adresini not edin.

Uygulama ekranının altında bulunan “Network” sekmesine dokunun ve “Find open ports” yani “Açık bağlantı noktalarını bul” bölümünden not ettiğiniz IP adresini ekleyerek bu cihazın hangi hizmeti kullandığını görebilirsiniz. RTSP ve RTMP yazan her şey video akışı için yaygın olarak kullanılan bir cihazın varlığını gösterir.

Gizli kameraları tespit etmek için kullanılan bir diğer yöntem de gece görüşü için kullanılan ve kızılötesi ışınları yayan cihazları, telefonunuzun kamerası ile keşfetmektir.

       2.  Gece görüş kamerasını kızılötesi ışınlar sayesinde keşfetmek

Bazı telefonların arka kamerasında kızılötesi ışınları engellemek için filtre bulunsa da ön kameralarda bu filtre pek de kullanılmaz. Akıllı telefonunuzda bu ışınlara karşı filtre olup olmadığını bir kumanda sayesinde öğrenmek mümkün. Her iki kamerayı karanlık bir ortamda kumandanın bir tuşuna basarak ekranda bir ışık görüntüsü var mı diye kontrol edebilir, sonra da o kamera ile evde karanlık ortam sağlayarak odaları tarayabilirsiniz.

Bu çözümler her zaman işe yaramayabilir ancak kaldığınız bir ev ya da otel odasında daha huzurlu bir uyku çekmeniz için size yardımcı olacaklardır.

Kaynak : ilgili sitede  Gülce Güney Gül imzalı 22 Nisan 2019 tarihinde yayınlanan yazıdır

(Değerli paylaşımları için emeği geçen site ve yazarımıza teşekkür ederiz)

Yaşanılan tarihten bağımsız kayda değer bir risk`e değinilmiş… kaldığımız bir otel odasında duman sensörünü kaçımız kontrol ederiz? Kontrol ederken biri görse acaba hakkımızda ne düşünür değil mi? malesef tüm bu riskler halen günümüzde geçerliliğini ve tehlikesini korumaya devam ediyor.

Bu yazıda 2 yöntem önerilmiş yazarımızın tabiri ile tam olarak şu maddeler:

  1. Fing uygulaması ile ağa bağlı cihazları listelemek”
  2. “Gece görüş kamerasını kızılötesi ışınlar sayesinde keşfetmek”

(Not: adı geçen uygulamanın ve bunun gibi uygulamaların kullanılması önermediğimizi , tüm uygulamalarda olduğu gibi gerekli gizlilik ve kullanım şartlarını kontrol ettikten sonra bir uygulama indirmeye karar vermenizi ve sorumluluğun size ait olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz.)

1.nci Önermede; Bir uygulama ile ağa bağlı cihazları listeleyerek kameranın wifi bağlantısını tespit etmeye çalışarak fikir sahibi olmak üzerine paylaşımlarda bulunulmuş. uygulamayı kullanmadığımızı ve bunu sizde önermediğimizi söyleyelim.

burada kısmi bir değerlendirme yapılmıştır. kameranın haber örneğinden yola çıkılarak kiralanan oda içerisindeki aşağıdaki resme benzer bir kamera olduğu değerlendirilmiş olacak ki wifi ile çalışılıp müşterinin odadaki wifi hizmetine kendisi de bağlanarak, kameranında bu ağa bağlı olduğu var sayılarak hareket edilmiştir. dolayısı ile bu varsayım dışındaki her durum için gereksiz çaba gösterilmiş olunur.

www.amazon.com.tr adresinden alınan bir görseldir. marka ve satış ile www.teknikelektronikarama.com sitesinin hiçbir bağı yoktur.

Nedir bu durumlar:

  • bu cihaz içerisinde bir kayıt alanına kayıt yapıyor ise
  • kablolu internet bağlantısı kullanıyor ise
  • Wifi kullanıyor ama başka bir ağa bağlı ise…

gibi bu ve buna benzer birçok neden ile tespiti imkansız olacaktır….

2.nci Önermede; kameranın yapısı gereği sahip gece kaydı kolaylaştıran kızılötesi ışıkların tespitine değinilmiş ve görseller aracılığı ile bir kızıl ötesine sahip kameranın ışıklı ve ışıksız ortamlarda nasıl göründüğü paylaşılmış.

Bu özelliklere sahip bir kamerayı bu şekilde tespit etmek halen geçerli olan bir yöntemdir.

Ancak Maalesef ki teknoloji ile birlikte bu tarz gizli kameraların varlığı oldukça azalmış bulunmakta yada acemi birileri tarafından kurulmuş basit sistemler ise bu denli kolay tespit edilebilir diyebiliriz.

Yazarımızın paylaştığı son cümle “Bu çözümler her zaman işe yaramayabilir ancak kaldığınız bir ev ya da otel odasında daha huzurlu bir uyku çekmeniz için size yardımcı olacaklardır.” tüm bu konuları özetler niteliktedir.

Teknoloji ile gelişen cihazlar ve bunların kullanış amacı doğrultusunda var olan tehditler de olanca hızı ile gelişmeye devam etmektedir. İnsanın olduğu her yerde bir istismar var olacaktır, ancak yine bunu önleyen ve tespit edende insanın kendisidir. bu konularda farkındalığımızı arttırmak, bilgimizi geliştirmek, ilgili olmak, dikkatimizi vererek kişisel gizliliğimize çok daha önem vermek yine bizlerin ellerinde…

iş hayatında bunun için bir birim kurmak yada hizmet almak günümüz şartlarında giderek büyüyen bir zorunluluk haline gelmektedir. kişisel hayatımızda bizim için önemli… Güvende olmak güvende hissetmek için hayatımız boyunca çabalıyoruz…

Gizli olarak yapılan kamera kayıtları, ses kayıtları ortam dinlemeleri artık her alanda kullanılan ve giderek sorun sahasında dönüşen bir olgudur. Bu faaliyetlere engel olmak basit yöntemlerin ötesinde konu hakkında bilgili eğitim almış ve teçhizata sahip insanlar tarafından her yönüyle değerlendirilerek yapılmaktadır… Asla bir cihazın işi olamayacağı gibi yine bir cihaz kullanmak asla yeterli değildir…

Bu tehditlere karşı yapılan sistematik inceleme ve tespit işine ise Teknik Elektronik Arama Denilmektedir. ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.

Bu anlayış ile bizlerde öncelikle sizlerin farkındalığını arttırmak ve yetersiz olduğunuzda yardım edebilmek için www.teknikelektronikarama.com ailesi olarak her zaman yanınızdayız… İhtiyaç halinde lütfen bizimle iletişime geçiniz…